Sunday, 2 February 2014

KEPENTINGAN ZAT BESI KEPADA IBU MENGANDUNG

TEKS : NURMAZLEN MOHD JOHAR
PENGEDAR SHAKLEE KERAYONG, BERA, TRIANG, TEMERLOH, MENTAKAB PAHANG SERTA SELURUH MALAYSIA

Mengapa zat besi terlalu dititik beratkan semasa hamil? Apakah kepentingannya? Haruskah dipandang remeh? 

Kekurangan zat besi pada wanita hamil akan menyebabkan berlakunya anemia, iaitu kepekatan darah yang rendah (Hb). Wanita mengandung memerlukan 50% lebih banyakzat besi berbanding wanita biasa. Biasana mereka adalah wanita yang pernah disahkan mengidap anemia ketika kehamilan terdahulu, pernah kehilangan darah yang banyak semasa melahirkan anak, wanta yang telah melahirkan anak beberapa kali serata wanitayang senag menyusukan bayi.

Wanita yang mengalami anemia akan kelihatan pucat, letih, lesu, sesak nafas dan jantung berdegup laju. Malah bagu wanita hamil, mereka berisiko untuk keguguran, kelahiran pramatang, bayi kecil, koma serta kebarangkalian yang tinggi untuk ibu meninggal dunia.

Jadi untuk mengesan samada kita mengalami anemia atau tidak, Pemeriksaan boleh dilakukan di klinik atau hospital yang mana dapat mengesan tahap hemoglobin dalam darah semasa ujian darah.

Untuk membantu membantu gejala anemia ini, kita disarankan untuk mengambil makanan yang kaya dengan zat besi seperti ayam, sayuran hijau, kekacang, bijirin penuh, buah-buahan kering seperti prun dan kismis, tembikai, labu, bijan dan tahu. Tetapi kebiasaanya doktor akan mengesyorkan pil zat besi tambahan untuk merawat anemia.

Jadi sebagai pengguna  yang bijak memilih, pilihlah produk makanan tambahan zat besi dari sumber yang bagus, jika tidak usaha yang kita lakukan akan sia-sia.


Untuk mendapatkan produk shaklee dan rundingan secara eksklusif, sila hubungi saya

nurmazlen 0139334920 call/sms/whatsapp
inafazlin 0199216076 call/sms/whatsapp (temerloh/tbg haji temerloh)


No comments:

Post a Comment