Bukan ikan masak taici tau.
Bahan-bahan
5 ekor ikan pelaling (ikan lain pun boleh)
10 biji cili kecik (dibelah atau ditumbuk)
4 biji cili hijau (dibelah)
seinci halia (dihiris)
4 ulas bawang putih (dihiris)
sebiji bawang besar (dihiris)
Sebiji bawang besar (dipotong bulat)
sedikit air asam jawa
secubit garam
sedikit gula
Sebiji timun (dibuang tengahnya dan dihiris nipis-nipis)
2 sudu taucu
2 cawan air
Cara memasak
Ikan dilumur garam sedikit dan digoreng seperti biasa. Ketepikan.
Tumis bahan-bahan yang telah dihiris tadi sehingga kekuningan, seterusnya masukkan cili.
Masukkan taucu dan air dan gaul rata. Letakkan air asam jawa. Apabila sudah mendidih masukkan cili hijau, bawang yang dipotong bulat dan timun. Perasakan dengan garam dan gula. Apabila sudah cukup rasa, angkat dan gaulkan dengan ikan yang telah digoreng tadi.
Mudahkan. Selamat mencuba ;)
Bahan-bahan
5 ekor ikan pelaling (ikan lain pun boleh)
10 biji cili kecik (dibelah atau ditumbuk)
4 biji cili hijau (dibelah)
seinci halia (dihiris)
4 ulas bawang putih (dihiris)
sebiji bawang besar (dihiris)
Sebiji bawang besar (dipotong bulat)
sedikit air asam jawa
secubit garam
sedikit gula
Sebiji timun (dibuang tengahnya dan dihiris nipis-nipis)
2 sudu taucu
2 cawan air
Cara memasak
Ikan dilumur garam sedikit dan digoreng seperti biasa. Ketepikan.
Tumis bahan-bahan yang telah dihiris tadi sehingga kekuningan, seterusnya masukkan cili.
Masukkan taucu dan air dan gaul rata. Letakkan air asam jawa. Apabila sudah mendidih masukkan cili hijau, bawang yang dipotong bulat dan timun. Perasakan dengan garam dan gula. Apabila sudah cukup rasa, angkat dan gaulkan dengan ikan yang telah digoreng tadi.
Mudahkan. Selamat mencuba ;)
No comments:
Post a Comment