Teks : Nurmazlen Mohd Johar
SAYA ADALAH PENGGEMAR LAKSA ASAM TEGAR. Jom Cuba resepi mudah dari saya.
Bahan untuk laksa; laksa yang dibeli daripada kedai dan direbus dalam air sehingga lembut.
Bahan untuk KUAH LAKSA ;
- Ikan kembung atau ikan sadin atau ikan pelaling atau apa sahaja ikan yang sesuai (ikan patin pun boleh, tetapi saya belum cuba lagi
- air secukupnya
- asam keping
- bunga kantan
- daun kesum
- cili kering yang dikisar bersama bawang merah dan putih
-belacan
- garam dan gula secukupnya
- asam keping
- serbuk perasa jika perlu
Hiasan dan ulam
- telur rebus
-liamu kasturi
-cili padi
-bawang merah yang dihiris
-timun
-daun salad
-apa sahaja yang digemari untuk dimakan bersama laksa
Cara membuat Kuah Laksa
1. Rebus ikan sehingga masak. Kemudian kisar isi ikan terlebih dahulu, masukkan dalam periuk. Seterusnya kisar tulang ikan dan masukkan kedalam periuk tetapi mesti di tapis terlebih dahulu.
2. Masukkan kesemua bahan kecuali garam, gula dan serbuk perasa. Tambahkan air mengikut kepekatan yang anda suka.
3. Apabila mendidih perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa. Siap.
4. Hidang bersama dengan laksa dan hiasan serta ulamnya sekali.
**gambar tiada, lupa nak ambil gambar.
mamadhiya
sihat adalah kekayaan
mazlen | 0139334920
No comments:
Post a Comment